Toistuvasti sijoiltaan menevän olkapään voi korjata

Kun olkapää lähtee ensimmäisen kerran pois paikaltaan, enemmistö sen kokeneista toipuu täysin oireettomiksi. Joskus olkapäähän kehittyy jokapäiväistä elämää hankaloittava epävakaus, joka voidaan korjata leikkaushoidolla.

Jesse, 23, oli aamuyöstä päivystyksessä, kun hänen olkapäänsä oli lähtenyt yövuorossa taas pois paikoiltaan. Vuoden verran tilanne oli toistunut tämän tästä, ja arki epävakaan käden kanssa oli täynnä epävarmuutta: lähtisikö olkapää pois paikaltaan kättä käyttäessä tai nukkuessa asentoa vaihtaessa?

Kun olkapää lähtee ensimmäisen kerran pois paikaltaan, useimmat sen kokeneista kuntoutuvat täysin oireettomiksi. Pieni osa olkapäänsä loukanneista joutuu kulkemaan karikkoisemman tien, kun olkapäähän kehittyy epävakaus ja se lähtee helposti uudestaan pois paikaltaan. Toistuvien sijoiltaanmenojen takia olkapääpotilaat saattavat myös alkaa pelätä käden käyttämistä.

Epävakaata olkapäätä voidaan hoitaa leikkauksellisesti joko pehmytkudoksia kiristämällä tai luisia rakenteita muokkaamalla, yleisimmin niin sanotulla Latarjet-toimenpiteellä. Moni saa pehmytkudosleikkauksesta kaipaamansa avun, mutta joskus kiristetyt rakenteet löystyvät tai olkapää muuttuu uudestaan epävakaaksi. Latarjet-leikkauksessa  siirretään lapaluun korppilisäke sekä siihen kiinnittyvä jänne lapaluumaljan alaetuosaan. Toimenpide tukevoittaa olkapään ja luotto ja uskallus käden käyttöön palaavat. Operaatiomuodon ja -metodin valintaan vaikuttavat muun muassa kuvantamislöydökset, potilaan ikä, harrastukset ja jokapäiväisen elämän vaatimukset.

Toistuvien päivystyskäyntien seurauksena Jessen olkapää päätettiin leikata. Jesse kävi ensin pehmytkudosleikkauksessa, mutta myöhemmin tuli myös latarjet-leikkauksen aika.

Leikkaukseen meneminen pelotti, mutta pelko voitettiin ja sinne mentiin. Jossen olis mennyt, niin tälläkin hetkellä mun olkapää lähtis uudestaan ja uudestaan pois paikaltaan, hän tuumii.

Jesse oli nukutettuna latarjet-leikkauksen ajan ja pääsi kotiutumaan samana päivänä. Leikkauksen jälkeiset päivät Jesse halusi viettää vanhempiensa luona ja toipua pahimmista kivuista tutussa ja turvallisessa ympäristössä. Fysioterapia alkoi kolmen viikon kuluttua ja lopulta särytkin hellittivät.

Kuntoutus oli kyllä erittäin hyvin järjestetty. Kävin fyssarin luona kolmen viikon välein ja sain heihin aina tarvittaessa puhelimella yhteyden. Jos kotona yksin liikkeitä tehdessä tuli sellanen fiilis, että tekee jotakin väärin, niin sai soittamalla tosi hyvät neuvot, Jesse kehuu.

Kolmen kuukauden sairasloman jälkeen kuljetusalalla työskentelevä Jesse palasi takaisin töihin. Paluusta teki helpompaa esimiehen ymmärrys ja joustavuus muuttuneessa elämäntilanteessa.

Ennen leikkausta työhön kuului paljon nostelua ja kantamista, mutta leikkauksen jälkeen en saanut hoidettavakseni yliraskaita hommia, hän kiittelee.

Tulevaisuus leikatun olkapään kanssa näyttäytyy Jesselle samanlaisena kuin kenelle tahansa tervekätiselle nuorelle miehelle. Pelko käden toistuvasta sijoiltaan menosta loistaa poissaolollaan, ja siihen astisen elämän isoin operaatio on muuttunut osaksi Jessen elämäntarinaa. Ennen leikkausta mielenpäällä oli kaikenlaista, mutta nyt asiat ovat asettuneet oikeisiin mittasuhteisiinsa.

Ei se ollut nii kauheaa kuin miltä se kuulosti. Mietin ja jännitin olkapäähän jäävää arpea, mutta mä oon siitä arvestakin oikeestaan aika ylpee, hän sanoo.

Teksti: Anna Lehtivuori