Rygg

Vi behandlar sjukdomar som kräver ryggkirurgisk vård. Vi strävar efter att erbjuda trygg vård av hög kvalitet och med patienten i förgrunden. Vårt mål är att förbättra patienternas verksamhetsförmåga och levnadskvalitet.

I behandlingsmetoder tar vi patienten i beaktande som helhet. Om operation blir den valda behandlingsmetoden på ett poliklinikbesök, får patienten operationstiden huvudsakligen i samband med detta besök. Alla patienter med ryggsymptom kan inte opereras men i så fall strävar vi efter att skicka patienten till rätt konservativ behandlingsenhet.

På vår avdelning genomförs årligen över 500 ryggoperationer. Den vanligaste orsaken till operation är ryggradsförslitning, såsom diskbråck, förträngning i ryggradskanalen och kotglidning. Vi vårdar kirurgiskt även felställningar i ryggraden och skolios i vuxen ålder. Vårdpersonalen av ryggpatienter, ortopeder och neurokirurger på Åucs Orto koncentrerar sig speciellt på ryggpatienter. Rehabilitering efter operationen planeras individuellt. Att patienten själv är aktivt med i utförande av de aktiviteterna som visats henne är grundläggande med avseende på rehabiliteringen.

Vi deltar i utveckling av nationella kvalitetsregister för vårdresultat av ryggkirurgin och samarbetar med andra nordiska ryggkirurger. Vi utvecklar ständigt vårt arbete m.h.a. feedback från patienterna och behandlingsresultat.

Läs mer om ryggbesvär Terveyskylän Niveltalo.

 

Barn och ungdomar

Idiopatisk skolios är en av de vanligaste felställningarna i ryggen hos barn och det uppstår hos nästan 6 % av flickor i tillväxtåldern. När den diagnostiseras tidigt kan felställning korrigeras med korsett eller utan steloperation, t.ex. med spänningsoperation.

Ländryggens stressfraktur (spondylolys ja -listes) är den vanligaste orsaken till barnens ryggsmärta och ca. 5 % av barnen vars tillväxt har slutat lider av den. Om frakturen upptäcks tidigt kan den vårdas med stödväst och då läker ofta frakturerna genom benbildning. Operationen är nödvändig i några sällsynta fall.

Har ett barn i tillväxtålder en felställning i ryggen eller haft smärtor i över 2 veckor är det nödvändigt att boka tid hos barnortoped för värdering.