Det fysiska arbetet fortsätter även efter operationen.

Skador på bicepssenan drabbar oftast män i arbetsför ålder som har skadat armen när de använt kraft. Juhas skada behandlades genom att senan fästes tillbaks på sin plats.

I november tog Juhas, 40, arbetsdag en förfärlig vändning när han kände en skarp smärta i armen då han öppnade en låda. Först en ultraljudsundersökning och senare en magnetröntgen visade att bicepssenan hade lossnat från strålbenets övre del. Det beslöts att armen skulle opereras.

En dagkirurgisk operationstid ordnades slutligen snabbt inom några dagar. På operationsdagens morgon anlände patienten till sjukhuset med öppet sinne och kirurgen berättade vad som skulle ske.

Ortopeden ritade en Z-formad linje i armvecket och förklarade hur mycket mindre ett sådant ärr skulle inverka på användningen av armen än ett rakt ärr, minns Juha. 

Om bicepssenan lossat eller brustit och inte fästs tillbaka kan det ofta uppstå svagheter i armbågens rörelse. Skadan är vanligast bland män i arbetsför ålder och uppstår vanligtvis när man använder kraft, t.ex. när man tappar taget när man lyfter något tungt. På Tyks Orto görs det ungefär två till tre sådana här operationer i månaden.

I operationssalen bedövade man armen och frågade Juha om han ville bli nersövd. Juha ville av nyfikenhet vara vaken.

Jag var sedan vaken och följde med operationen via kamera. De frågade om jag ville att de skulle stänga av kameran men jag följde intresserat med. Dom borrade och vred. Sköterskan frågade hur jag mådde. Alltihop, från bedövningen tills att såret syddes ihop, tog lite på två timmar. Tiden gick väldigt fort, sammanfattar Juha.

Den här operationen görs dagkirurgiskt så Juha fick åka hem redan samma dag. Hemma var man tvungen att vänja sig vid en ny vardag med den opererade armen.

De starka värkmedicinerna fungerade bra den dagen, men nästa kväll började det värka. Jag gick ut och gå i kylan eftersom det kändes som om ingenting annat hjälpte. Armen var i mitella i ungefär fyra veckor. Värkmediciner använde jag i ungefär en månad, men slutade med dem så fort jag kunde. Jag sov på soffan i tre månader eftersom jag fick bra stöd för armen mot soffan.

Rehabiliteringen av armen påbörjades ett par månader efter operationen. Juha gick två gånger hos fysioterapeuten i Nystad och ger beröm för att han fick bra instruktioner och övningar för att göra armen stark. Tillbaka i arbetslivet var han efter fyra månaders sjukledighet.

Det sista besöket hos fysioterapeuten var verkligen bra. Man riktigt kände hur rörelsebanorna hade börjat komma tillbaka i armen. Arbetsplatsläkaren förbjöd mig att lyfta mer än fem kilo ännu ett bra tag efter att jag var tillbaka på jobb.

Att arbeta med händerna är för Juha en livsstil. På jobbet installerar han rör, svetsar och gör många olika underhållsarbeten. På fritiden sysslar han med kartingbilar, fyrhjulingar och allt annat som går med bensin. Efter olyckan och rehabiliteringen tar han inte en frisk arm för givet.

Efter allt det här måste man hålla huvudet kallt när man jobbar. Trots att armen är stel så är jag så nöjd att jag har en fungerande arm. Och nu när man äntligen får använda den mera fritt så blir den hela tiden bättre och starkare.

Vården på Tyks Orto får också tack.

Jag har aldrig fått sådan här service. Kan inte klaga på någonting.

Text: Anna Lehtivuori