Usein kysytyt kysymykset

Hoitoon saapuminen
Sairaalassa olo
Kotiutuminen ja hoidon jälkeinen aika

Millaisia potilaita Tyks Ortossa hoidetaan?

Hoidamme tuki- ja liikuntaelinsairauksia sekä konservatiivisesti (kuten fysioterapialla) että leikkaushoidon avulla.

Toimialueella hoidetaan tuki- ja liikuntaelinsairauspotilaita:

  • traumapotilaita
  • alaraajapotilaita
  • tekonivelpotilaita
  • yläraajapotilaita
  • reumaortopedisia potilaita
  • selkäpotilaita
  • fysiatrisia potilaita

# Ennen hoitoa ja hoitoon saapuminen


Miten Tyks Ortoon pääsee hoitoon?

Päästäksesi hoidonarvioon Tyks Ortoon sinulla tulee olla lähete erikoissairaanhoitoon.Hakeudu sairastuessasi omaan terveyskeskukseesi, työterveysasemallesi tai yksityislääkärille. Lääkäri kirjoittaa sinulle lähetteen sairaalaan tutkimuksiin tai hoitoon, jos sairauden hoito sitä edellyttää.

Mitä hoito Tyks Ortossa maksaa?

Tyks Orto kuuluu Varsinais-Suomen hyvinvointialueeseen. Täältä pääset katsomaan Varhan asiakasmaksut.

Potilasta ei laskuteta käynti- tai hoitopäivämaksun lisäksi erikseen hyvinvointialueella tehtävistä kuvantamistutkimuksista tai toimenpiteistä, jotka ovat osa hänen hoitoaan.

Minusta on tehty lähete Tyks Ortoon. Miten toimin nyt?

Erikoislääkäri arvioi lähetteen kolmen viikon kuluessa sen saapumisesta. Tämän jälkeen saat kotiisi kirjeen, jossa kerrotaan hoitosuunnitelmasi.

Vaihtoehtoja voivat olla:

  • kutsu tutkimukseen tai erikoissairaanhoitoon
  • lähetteen palauttaminen sinut lähettäneelle lääkärille ohjeineen

Ilmoitamme kutsukirjeessä, mihin ja milloin sinun tulee saapua tutkimusta, lääkärin vastaanottoa tai hoitoa varten. Leikkauspäätöksen tekevät lääkäri ja potilas yhdessä vastaanotolla.

Miten nopeasti lähetteen saapumisen jälkeen Tyks Ortoon pääsee?

Pääset vastaanotolle/tutkimuksiin yleensä viimeistään kolmen kuukauden kuluessa lähetteen saapumisesta. Lääkäri arvioi lähetteen perusteella asiasi kiireellisyyden.

Kuinka kauan minun tulee olla syömättä ja juomatta ennen leikkausta?

Ole syömättä kiinteää ravintoa edellisestä illasta klo 24.00 lähtien. Älä syö myöskään pastilleja tai karamelleja. Yön aikana voit juoda kirkkaita nesteitä, kuten vettä, kirkkaita mehuja, teetä tai kahvia ilman maitoa korkeintaan lasillisen kerrallaan kerran tunnissa. Lopeta nesteiden nauttiminen klo 6 aamulla.

Älä nauti alkoholia 24 tuntiin ennen sairaalaan tuloa.  Purukumin ja tupakkavalmisteiden käyttö on lopetettava viimeistään 2 tuntia ennen sairaalaan tuloa.

Mahalaukussa oleva ruoka lisää nukutukseen liittyvää pahoinvoinnin mahdollisuutta ja saattaa aiheuttaa nukutuksen aikana vaaratilanteita (mahan sisältöä voi joutua keuhkoihin). Nukutukseen saatetaan joskus joutua, vaikka toimenpide olisi suunniteltu tehtäväksi puudutuksessa.

Tavoite on, että olet leikkauskelpoinen heti sairaalaan saapuessasi. Paastoaikojen noudattamatta jättäminen saattaa johtaa toimenpiteen siirtämiseen toiseen ajankohtaan.

Saanko syödä luontaistuotteita leikkaukseen asti?

Kaikki luontaistuotteet täytyy lopettaa viimeistään kaksi viikkoa ennen leikkausta. Muistahan mainita leikkaukseen valmistavalla käynnillä/soitolla myös käyttämistäsi luontaistuotteista.

Mitä asioita pitää huomioida ihon kunnossa ennen leikkausta?

Tarkista, että leikkausalueen iho on terve ja ehjä. Naarmut, näppylät ja ihorikot lisäävät tulehdusriskiä ja voivat olla este leikkaukselle.   Leikkaushaava paranee parhaiten, kun leikkauskohdan iho on terve. Ehjä ja puhdas iho on tärkein suoja leikkauksen jälkeisiä tulehduksia vastaan. Siksi on erittäin tärkeää, että hoidat ihoasi hyvin ennen leikkaukseen tuloa, esimerkiksi pesemällä ja rasvaamalla sitä. Älä rasvaa leikkausalueen ihoa enää leikkauspäivän aamuna. 

Käy suihkussa ennen leikkaukseen tuloa.      

Mikäli sinulla on leikkausalueella ihokarvoja, niitä ei pidä poistaa itse ennen leikkausta.

Vältä runsasta auringonottoa ennen leikkausta, erityisesti leikkausalueen iholle.

Alaraajaleikkaus tehdään yleensä spinalipuudutuksessa eli selkäpuudutuksessa. Tällöin selän ihon tulee olla terve. Luomet eivät estä puudutuksen tekoa.

Jos tulet käsileikkaukseen:

  • Leikkaa kyntesi edellisenä iltana.
  • Poista kynsilakka edellisenä iltana.
  • Toimenpideaamuna pese kätesi huolellisesti

Onko pukeutumisessa jotain huomioitavaa leikkaukseen tullessa?

Pukeudu leikkaukseen tullessasi helposti puettavaan puhtaaseen asuun. Jos sinulle tehdään alaraajaleikkaus, kannattaa valita leveälahkeiset, joustavat housut.

Käsi- tai olkapääleikkaukseen tullessa pukeudu edestä aukeavaan, väljään paitaan.

# Sairaalassa olo


Kuinka monen hengen huoneita Tyks Ortossa on? Voinko päästä yhden hengen huoneeseen?

Meillä on neljän, kahden ja yhden hengenhuoneita. Vuodepaikkasi riippuu osaston potilastilanteesta. Mahdollisuuksien mukaan otamme toivomuksia huomioon.

Onko lääkäri tavoitettavissa illalla tai viikonloppuna?

Lääkärit ovat paikalla pääsääntöisesti arkisin klo 8-16. Muina aikoina päivystävät lääkärit vastaavat potilaiden hoidosta.

Milloin kotiudun sairaalasta?

Pääset kotiin sairaalasta heti, kun vointisi sen sallii. Kotiutuminen on mahdollista myös viikonloppuisin. Tärkeintä on, että kotiudut turvallisesti, ja että sinulla on siihen hyvät tiedolliset, fyysiset ja psyykkiset edellytykset.

Kotona pärjäämisen edellytyksiä ovat seuraavat:

  • kipusi on hallinnassa
  • pahoinvointisi on hallinnassa
  • pystyt juomaan ja syömään
  • pystyt liikkumaan itsenäisesti (tarvittaessa apuvälineen, kuten kyynärsauvojen, avulla) 

Mikä on Omavointi.fi -palvelu?

Tyks Ortossa on käytössä sähköinen Omavointi.fi-kyselypalvelu, jonka avulla keräämme tietoa voinnistasi, toimintakyvystäsi ja elämänlaadustasi ennen ja jälkeen hoidon. Keräämme tietoja, jotta voimme paremmin suunnitella hoitoasi sekä parantaa ja kehittää palveluamme jatkossa. Ohjeet Omavointi.fi-palvelun käytöstä saat hoitosuhteesi alkaessa Tyks Ortossa.

Onko sairaalassa vierailuajat? Mitä minun pitää huomioida vieraillessani sairaalassa?

Tyks Orto Kirurgisessa sairaalassa vierailuaika on 12-19. T-sairaalassa sijaitsevan Traumaosaston vierailuaika on klo 13–19.

Tästä linkistä pääset katsomaan muiden toimipaikkojen vierailuajat.

Toivomme enintään kahden tai kolmen lähiomaisen yhtäaikaista vierailua osastoilla. Tuliaisiksi sopivat esimerkiksi kirjat, lehdet tai pieni purtava.

Vältä vierailuja, jos sairastat (tai kotonasi sairastetaan) nuhaa, yskää tai muuta tarttuvaa tautia.
Voimakkaat hajusteet eivät sovi sairaalaan. Henkilökuntamme antaa mielellään vierailuihin liittyviä lisäohjeita.

Voinko tuoda kukkia sairaalaan?

Kukkien tuominen Tyks Orton osastoille ei ole sallittua.

# Kotiutuminen ja hoidon jälkeinen aika


Millä pääsen sairaalasta kotiin?

Jos on suunniteltu, että kotiudut leikkauspäivänä, järjestä itsellesi hakijaksi aikuinen henkilö, joka saattaa sinut leikkauksen jälkeen kotiin ja on kanssasi leikkauksen jälkeisen illan ja yön.

Autoa et saa ajaa ainakaan vuorokauteen leikkauksen jälkeen. Lisäksi toimenpide voi rajoittaa autolla ajoa pidemmäksi aikaa. Saat tästä tarvittaessa lisäohjeita.

Jos kotiudut myöhemmin kuin leikkauspäivänä, hakija ei ole välttämätön. Omalla autolla kotiutuessasi saatat kuitenkin tarvita kuljettajan. Toimenpiteestä riippuen tässä on eroja. Esimerkiksi polvipotilaat voivat kotiutua omalla kyydillä tai taksilla. Lonkkapotilaat kotiutuvat invataksilla tai paaritaksilla, jos kotimatka on pitkä.

Jos kotiudut taksilla, hoitaja tilaa kyydin osastolta Kelan taksikeskuksesta, kotiinlähdön kellonajasta sovitaan yhdessä potilaan kanssa.
Kelataksien omavastuu on 25€.

Lapsipotilailla edellytetään kotimatkaa varten autonkuljettajan lisäksi toinen saattaja.

Kuka järjestää minulle tarvittaessa kotiapua?

Voit tarvittaessa ottaa yhteyttä kotikuntasi sosiaalipalveluihin mahdollisen kotiavun kartoittamiseksi hyvissä ajoin ennen leikkausta.

Jos tarvitset erityistyöntekijöiden kuten sosiaalityöntekijän, potilasasiamiehen tai sairaalapapin palveluja, henkilökunta järjestää tapaamisen leikkauksen jälkeen.

Mistä saan tarvitsemani apuvälineet?

Saat apuvälineet oman terveyskeskuksesi apuvälinelainaamosta. Sairaalassa sinulle kerrotaan mitä apuvälineitä tulet tarvitsemaan.

Miten hoidan kipuani leikkauksen jälkeen?

Leikkauksen jälkeisellä kivulla on tärkeä merkitys: se suojaa elimistöä ja varoittaa uhkaavasta kudosvauriosta. Leikkaus aiheuttaa aina jonkinasteista kipua ja lievä kipu voi kuulua toipumiseen – täydellistä kivuttomuutta ei voi taata. Lievää kipua voimakkaamman kivun vaikutukset toipumiselle ovat kuitenkin haitallisia, ja siksi teemme kaikkemme riittävän kivunlievityksen takaamiseksi.

Kipu on jokaiselle ihmiselle yksilöllinen ja henkilökohtainen kokemus, eikä kipukokemuksia voi vertailla. Erilaisten toimenpiteiden jälkeen koettu kipu on erilaista ja eri ihmiset saattavat kokea samanlaisen leikkauksen jälkeen hyvin erilaista kipua. Kivun kokemiseen vaikuttavat useat tekijät, kuten aikaisemmat kipukokemukset, sairaudet ja leikkauksen suuruus ja paikka.

Sairaalassa kipuasi arvioidaan tilanteen mukaan: aluksi useampia kertoja tunnissa ja kivun lievittyessä harvemmin. Kivun voimakkuuden arvo kirjataan potilaspapereihin, jotta voidaan seurata voinnissasi tapahtuvia muutoksia ja arvioida hoidon tehoa. Kivun voimakkuuden määrittelyllä pyritään löytämään sopivan kivunlievityskeino.

Leikkauksen jälkeen kotiin määrätään kipulääkettä. Lääkitys määräytyy yksilöllisesti. On erittäin tärkeää, että käytät kipulääkettä saamiesi ohjeiden mukaisesti. Tehokas kivunhoito ehkäisee kivun kroonistumista eli kivun muuttumista pitkäaikaiseksi sekä edesauttaa toipumista.

Kipulääkityksen lisäksi muita kivunlievitys keinoja ovat mm. kylmä- sekä asentohoito. Ennen kotiutumista sinua opastetaan näiden keinojen käytössä.

Mitä jos kotiin määrätyt lääkkeet eivät riitä kipuihin?

Voit olla yhteydessä sinua hoitaneeseen yksikköön. Saat kotiutuessasi yksikön yhteystiedot. Yleensä lääkäri kirjoittaa lisälääkettä kotiin sähköisenä reseptinä, mikäli osastolta jo reseptinä saadut lääkkeet eivät tunnu riittävän kipuihin.
Ennen kuin olet yhteydessä osastolle, tarkista, että olet ottanut sinulle kotiin määrättyjä kipulääkkeitä ohjeiden mukaan sekä kokeillut muita kivunlievitysmenetelmiä, kuten kylmähoitoa ja lepoa.

Kuinka kauan kivut kestävät leikkauksen jälkeen?

Sitä, miten pitkään kipulääkkeitä tarvitsee käyttää, ei voi tarkasti määritellä, koska kipulääkityksen tarve on hyvin yksilöllistä leikkauksen jälkeen.

Kipua voi esiintyä leikkauksen jälkeen useampia kuukausiakin, mutta voimakkaammillaan kipu on muutama vuorokausi leikkauksen jälkeen.

Koska voin aloittaa luontaistuotteiden käytön leikkauksen jälkeen?

Luontaistuotteita ei saa syödä samanaikaisesti mikäli käytät veritulpan estolääkettä, vuotoriskin vähentämiseksi. Lääkekuurin loputtua voi alkaa syömään normaalisti luontaistuotteita.

Kuinka kauan leikattava raaja on turvoksissa leikkauksen jälkeen?

Turvotusta esiintyy jo osastolla ollessa, mutta kotona turvotus saattaa lisääntyä. Mikäli turvotusta esiintyy erityisesti pohkeen alueella, ole yhteydessä sinua hoitaneelle vuodeosastolle tai omaan terveyskeskukseen.

Turvotus on yksilöllistä ja riippuu tehdystä toimenpiteestä. Turvotuksen ehkäisemiseksi ja hoitamiseksi on hyvä käyttää kylmähoitoa ja kohoasentoa.

Miten hoidan leikkaushaavaa kotona?

Leikkauksen jälkeen on tärkeää, että leikkaushaavaa tarkkaillaan ja hoidetaan oikein, jotta se ei tulehdu. Haava on suljettu joko ompeleilla tai hakasilla ja peitetty haavasidoksella. Sulavia ompeleita ei tarvitse poistattaa. Muiden ompeleiden poistattamisesta saat erilliset ohjeet. Haavanhoito-ohjeet ovat yksilölliset ja riippuvat sinulle tehdystä leikkauksesta. Saat yksilölliset ohjeet haavahoidosta kotiutumisen yhteydessä.

Ota sinua hoitaneeseen yksikköön yhteytä, mikäli haava-alueella on:

  • lisääntyvää kipua
  • lisääntyvää turvotusta
  • punoitusta tai kuumotusta
  • haavasta tulee märkäistä vuotoa tai haavalta tulee lisääntyvää eritystä
  • lämpösi on yli 38 astetta

Kuka poistaa hakaset tai ompeleet haavalta leikkauksen jälkeen?

Ompeleet tai hakaset poistetaan normaalisti omassa terveyskeskuksessa tai työterveyshuollossa, jonne potilas varaa itse ajan.  Saat ohjeet ompeleidenpoistosta kotiutuksesi yhteydessä. Huomioithan, että toimenpiteesi saattaa asettaa rajoitteita liikkumiseen.

Voiko haavalle laittaa rasvaa, kylmägeeliä tai muuta sellaista?

Haavalle ei tule laittaa mitään rasvaa niin kauan kuin haavalla on hakaset tai ompeleet. Näiden poiston jälkeen haavaa voi rasvata, mikäli iho on ehjä.

Voinko mennä suihkuun leikkauksen jälkeen?

Suihkuun saa mennä leikkauksen jälkeen voinnin mukaan vaikka heti, haava tulee olla kuitenkin suojattuna sidoksella kunnes haavaeritys on lakannut. Saat sairaalassa yksilölliset ohjeet haavanhoidosta. Ohjeet riippuvat sinulle tehdystä toimenpiteestä.

Milloin saan ajaa autolla leikkauksen jälkeen?

Saat henkilökohtaiset ohjeet ennen kotiutumista. Mikäli tarvitset tämän tiedon ennen leikkausta, voit kysyä leikkaavalta lääkäriltäsi.

Milloin voin matkustaa lentokoneella leikkauksen jälkeen?

Joihinkin leikkauksiin, kuten lonkka- ja polvitekonivelleikkauksiin, liittyy rajoitussuosituksia lentomatkustamista koskien. Voit kysyä tarkempia tietoja lääkäriltäsi, jos suunnittelet matkustamista leikkauksen jälkeen.
Lentokoneella matkustettaessa on aina muistettava laskimotukosvaara.

Saanko lääkärintodistuksen lentomatkoja varten?

Metallinilmaisimet voivat reagoida tekoniveleen. Nykyisin kuitenkaan erillistä todistusta ei lentokentällä tarvita.

Miten saan yhteyden Tyks Ortoon?

Hoitosuhteesi alussa saat yhteystiedot sinua hoitavaan yksikköön.

Tyks Ortolla on käytössä myös Chat-palvelukanava, jossa voit esittää ilman hoitosuhdetta yleisluonteisia kysymyksiä asiakaspalvelijalle arkisin klo 9–15 välisenä aikana. Yhteys on suojaamaton, joten henkilötietoja emme voi siellä käsitellä. Chat-palvelun ollessa suljettu, voit jättää samaa palvelukanava käyttäen sähköpostiviestin, johon vastataan seuraavan arkipäivän kuluessa.

Miten voin antaa palautetta Tyks Ortoon?

Voit antaa meille palautetta joko paperisella tai sähköisellä palautelomakkeella.

Sähköiseen palautelomakkeeseen pääset tästä linkistä.

Paperilomakkeita löytyy Tyks Orton hoitoyksiköistä.

Lisäksi pyydämme palautetta tekstiviestillä, jonka saat jokaisen palvelutapahtuman jälkeen puhelimeesi.