Effektivitet och hälsofördelar vid behandling av sjukdomar i stöd- och rörelseorganen
Publicerad 12.1.2024.
Sjukdomar i stöd- och rörelseorganen är den vanligaste anledningen till läkarbesök i Finland. Även om sjukdomar i stöd- och rörelseorganen sällan hotar livet, har de en stor inverkan på människors livskvalitet och funktionsförmåga. Vår befolkning åldras, och antalet åldersrelaterade vävnadsdegenerativa sjukdomar, som artros, ökar. Utmaningen för vår hälso- och sjukvård är att rikta behandling och de skattepengar som används till den så att gemensamma, begränsade resurser räcker till för att täcka de nödvändiga tjänsterna. Mätning av behandlingens effektivitet och uppnådda hälsofördelar är viktigt för att hitta optimala lösningar både ur finansiärens, arrangörens och patientens perspektiv.
Behandlingens effektivitet
Historiskt sett har medicinens effekter beskrivits mycket professionellt, till exempel har kirurger rapporterat hur patienter har visat sig ha återhämtat sig efter en operation. En person kan dock endast själv pålitligt berätta om sin egen hälsa och återhämtning och är samtidigt den bästa experten på huruvida behandlingen har varit gynnsam. Världshälsoorganisationen WHO har definierat hälsa som människans fullständiga fysiska, psykiska och sociala välbefinnande. Mätning av livskvalitet och funktionsförmåga är därför ett bra sätt att bedöma hälsotillståndet, eftersom det ger information om den verkliga påverkan av en sjukdom eller symtom på en persons vardag. För att systematiskt mäta behandlingseffekten har det under de senaste åren utvecklats allmänna och sjukdomsspecifika livskvalitetsmätare baserade på patientens egna bedömningar. Dessa preciserade enkäter kartlägger patientens egna upplevelser av symtom, besvär och begränsningar relaterade till en specifik sjukdom, och från dessa beräknas standardiserade poäng. Det är som att ge en självbedömning av ens nuvarande hälsotillstånd. Genom att jämföra de givna poängen före och efter behandlingen kan man med en enkel subtraktionsmetod bedöma förändringen i hälsotillståndet som uppnåtts genom behandlingen, det vill säga behandlingens effektivitet.
Vilka fördelar finns det med att mäta effektivitet?
Effektmätning är en viktig del av gemensam beslutsfattning och engagerar den viktigaste aktören i vården – den person som tar hand om sin egen hälsa.
Bedömningen av patientens hälsotillstånd kan användas som feedback till finansiären av behandlingen, arrangören och patienten själv, samt för utvecklingen och jämförelsen av olika behandlingsmetoder och -metoder. När de kostnader som uppstår på grund av behandlingen inkluderas i denna beräkning, kan man tala om den hälsofördel som uppnåtts genom behandlingen. Utvärdering av hälsofördelarna hjälper vid beslutsfattandet när gemensamma resurser i välfärdsområdet fördelas. Utveckling av behandlingen är en kontinuerlig process där det är viktigt att identifiera faktorer som påverkar behandlingsresultatet, både relaterade till behandlingen och till patienten, för att uppnå det bästa resultatet och undvika risker. En sådan kontinuerlig vardagseffektivitetsstudie kan också väcka nya forskningsfrågor som kan testas vidare i mer detaljerade forsknings- och försöksupplägg.
Utmaningarna med effektmätning
Vi får alla alltmer olika enkäter och e-postförfrågningar om våra erfarenheter, till exempel efter bilservice eller shopping. En del av dessa enkäter hamnar förmodligen direkt i papperskorgen eller besvaras mycket övergripande. Rapporteringen av sjukdomsspecifik livskvalitet handlar emellertid ofta om en unik besvärlig åkomma och dess behandling som påverkar hela livet. Noggrann respons på skickade enkäter hjälper till vid gemensamt beslutsfattande, övervakning av återhämtning och kontinuerlig utveckling av behandlingen. Forsknings- och utvecklingsarbete behövs dock fortfarande för att forma enkäterna och öka flerspråkigheten utan att förlora det centrala informationsinnehållet.